بروزرسانی: 17-10-1402
کارگاه پروژه و نمونه سازی

نوع آزمایشگاه:   مکان:طبقه ی همکف ساختمان دانشکده مکانیک و صنایع

  نام شماره تماس ایمیل
کارشناس آزمایشگاه رامین محمدیاری 4144
معرفی

هدف اصلی این کارگاه  تسهیل ،  مشاوره و  کمک به اجرای پروژه های کارشناسی  ، پایان نامه های کارشناسی ارشد  و انجام رساله های دکتری که نیاز به عملیات طراحی و ساخت اجزا ء و تجهیزات مکانیکی دارند می باشد . همچنین این کارگاه می تواند خدمات ساخت تجهیزات و قطعات مکانیکی مورد نیاز آزمایشگاه های تحقیقاتی و واحد های فناوری مستقر درمرکز رشد  داخل و خارج دانشگاه  را به انجام رساند.

زمینه های فعالیت

اطلاعات ارائه نشده

امکانات و تجهیزات آزمایشگاه     
  • ماشین تراش(TN50BR)
  • ماشین فرزمدل (FP4MK)
  • دستگاه اره نواری
  • دستگاه دریل ستونی
  • دستگاه سنگ رومیزی
  • دستگاه جوشکاری اینورتر
  • تجهیزات جانبی دستگاهها وانواع ابزارهای اندازه گیری و برشی
دستگاه تراشکاری دستی مرغک دار Model TN50BR Turning Machine :

دستگاه های تراش : ماشین های سنگین و همه کاره ای هستند که  برای تراشیدن و شکل‌ دهی به قطعات دوار به کار می‌روند. عملیات براده برداری به این صورت است که قطعه کار روی سه نظام  نصب شده و با چرخیدن قطعه کار حول محور مرکزی خودش و ایجاد اصطکاک بین ابزار کار و قطعه خام اولیه ، براده از روی قطعه خام برداشته شده و به شکل نهایی خود   می رسد . عملیات تراشکاری از نظر جنس کار و شکل ، نیازها ، هزینه ها و … معرف عوامل و فاکتورهای متعددی برای اینکه ما از چه نوع ابزار برشی استفاده کنیم می باشد . به دلیل هزینه کم ، دقت بالا و سرعت مناسب ، تراش کاری یکی از روش های محبوب میان صنعتگران است.

در ادامه به معرفی و توضیح برخی از اجزاء و ابزارهای دستگاه تراش می پرداز یم :

1-1 سه نظام :

از سه نظام برای مهار قطعه کار استفاده می شود . با استفاده از یک آچار مخصوص دهانه سه نظام باز شده و قطعه کار داخلش قرار می گیرد. سپس دهانه سه نظام بسته شده و قطعه کار  مهار می شود. این جزء از اجزای دستگاه تراش شکل استوانه ای دارد و برای کنترل قطعات کروی و دوار مناسب است. تمامی فک های سه نظام هم زمان باز و بسته می شوند .

1-2 مرغک :

دستگاه مرغک که جنس آن از چدن می باشد، می توان بر روی میز حرکت کرده و در هر نقطه که لازم باشد آن را ثابت کرده و سپس عملیات تراشکاری را انجام داد. این دستگاه دارای محوری توخالی است که داخل آن به شکل مخروطی تراشیده شده است. سطح آن کاملاً دقیق تراشیده شده و به صورت اینچی و یا میلیمتری در جهت طولی مدرج شده که به وسیله یک پیچ می توان دستگاه مرغک را از محل اصلی خود منحرف کرد. بعلاوه به وسیله پیچ و مهره و بست می توان دستگاه مرغک را بر روی میز ماشین در هر محل که لازم باشد ثابت کرد . ضمناً هنگام برقو کاری و یا سوراخکاری به وسیله ماشین تراش می توان ابزارهایی را که دارای دنباله مخروطی هستند، مستقیماً در داخل محور دستگاه مرغک قرار داده و عمل برقو کاری انجام شود.

1-3 قلم تراشکاری :

وقتی تراشکار می‌خواهد بر روی یک فلز شکافی ایجاد کند ، به قلم‌ها احتیاج پیدا خواهد کرد. در واقع قلم‌ها برای برش و کنده کاری فلزات کاربرد دارند . از پرکاربرد ترین انواع قلم‌های تراشکاری می توان به قلم شش گوش ، پنج شیار ، چهار شیار و … اشاره نمود.

1-4 الماس‌ تراشکاری :

وقتی بخواهید بر روی فلزات برش ‌های حرفه‌ای و بسیار دقیق انجام دهید ، الماس‌ تراشکاری به کارتان می‌آید. این الماس‌ها از سخت‌ترین و مقاوم ‌ترین موادی که در دنیا وجود دارند، تولید می‌شوند. جهت براده برداری اپراتور الماس را ( بستگی به نوع و جنس قطعه کار ) بر روی قلم نصب می کند.

1- 5 برقو تراشکاری :

وقتی با ابزارهای دیگر سوراخی بر روی فلز ایجاد می‌شود معمولا کج و نافرم خواهد بود ، برقو به آن فرم مرتبی بخشیده ، و این سوراخ‌ ها را گرد تر و بزرگتر می‌کند .

1-6 تیغچه :

تیغچه برای برش فلزات مورد استفاده قرار می‌گیرد ، و در صورت کند شدن می‌ با یست سر آن‌ را تیز کرد .

دستگاه فرزکاری Model FP4MK Milling Machine  :

فرز کاری (Milling) :

به فرايند ساخت قطعات از طريق براده برداری مواد خام به واسطه ابزار چند لبه در حال چرخش فرزکاری (Milling ) گفته می‌شود . در ماشین های فرز ( بر خلاف دستگاه های تراش که ابزار برش ثابت است ) ابزار برش متحرک بوده و قطعه کار ثابت می باشد .

عملیات های فرز کاری :

  • کف تراشی Plane Milling
  • پیشانی تراشی
  • بغل تراشی
  • پله تراشی
  • شیار تراشی
  • شیب تراشی

در ادامه به معرفی و توضیح برخی از ابزارهای دستگاه فرز می پردازیم :

2-1 تیغه فرز انگشتی :

فرز انگشتی با ظاهری استوانه ای شکل، شباهت زیادی به مته دریل (Drill) دارد. این فرز هم به صورت محوری از کناره ها و هم به صورت عمودی از رو به رو، قطعه کار را برش می دهد.

2- 2 تیغه فرز کف تراش :

فرز کف تراش دیگر نوع رایج در میان انواع تیغه فرز است. جنس دندانه ها یا لبه های تیغه از کاربید است که باعث افزایش طول عمر آن می شود. این تیغه به دلیل شکل ظاهری توانایی برش محوری ندارد.

2-3 تیغه سر کروی :

تیغه فرز های سرکروی یا توپی به صورت یک نیمکره طراحی و ساخته می شوند. از این دسته از انواع تیغه فرز برای سوراخ کاری و نفوذ به قطعه کار استفاده می کنند .

2-4 تیغه پیشانی تراش :

این دسته از تیغه فرزها  قدیمی هستند و با ماشین های تراش و دستگاه های فرز مدرن سازگاری ندارند. از پیشانی تراش برای فرزکاری و تراشیدن یک سطح بزرگ در کمترین زمان استفاده می شود. این تیغه فرز با چرخش حول محور خودش، در جهت محوری حرکت و به قطعه کار نفوذ می کند.

2-5 تیغه فرز انگشتی خشن تراش :

فرز انگشتی خشن تراش همان فرز انگشتی است با این تفاوت که دندانه های فرز، شیار خورده و مستحکم تر شده اند. پاک کردن و شستن فرز خشن تراش ساده تر است و به دلیل استحکام بالا، سرعت عملیات براده برداری افزایش می یابد. همچنین به دلیل برخورد همزمان تمامی دندانه ها با قطعه کار، صدا و لرزش فرزکاری کاهش می یابد.

2-6 تیغه فرز تی :

فرز تی همان طور که از اسمش مشخص است ظاهری تی (T) شکل دارد. این دسته از انواع تیغه فرز برای ایجاد شیارهای تی شکل روی یک شفت کاربرد دارند.

2-7 تیغه فرز تو خالی :

این دسته از فرزها شبیه به یک لوله ضخیم هستند که داخل آن ها  خالی است. فرز  با سرعت می چرخد و به قطعه کار برخورد می کند.  قسمت  تو خالی تیغه فرز بر اثر چرخش  و براده برداری، سطح خارجی قطعه کار را شبیه یک لوله یا استوانه می کند. معمولا قطعه کار بعد از این عملیات برای حدیده کاری یا رزوه زنی فرستاده می شود.

2-8 تیغه مدول دنده تراشی :

یکی از مهم ترین انواع تیغه فرز، تیغه مدول دنده تراشی است. این تیغه طراحی بسیار خاصی دارد و آن را فقط برای دنده تراشی یا دنده زنی استفاده می کنند. به لطف نحوه قرارگیری دندانه های این تیغه، می توان دنده ها را به دقیق ترین شکل ممکن تولید کرد.

2-9 تیغه فرز چپ بر و راست بر:

تیغه فرز چپ بر و راست بر نسل قبلی تیغه فرز های انگشتی (End mill) هستند. این تیغه ها به واسطه شکل قرارگیری دندانه ها هم از طرفین (Side) و هم از جلو (Face) قطعه کار را برش می دهند و برای ایجاد شیار در فرزکاری های سنگین مناسب هستند.

دریل ستونی :

دریل ستونی : از دریل های پرکاربرد و قدرتمند در زمینه سوراخکاری بوده که با عنوان دریل ایستاده نیز شناخته می شود. در طراحی این دستگاه ها از یک میز کار استفاده شده است که قطعه کار جهت سوراخکاری بر روی آن قرار گرفته یا در صورت نیاز می تواند بر روی ساپورت آن بسته شود. نحوه کار این دریل ها بدین صورت بوده که پس از ثابت نگهداشتن قطعه، عملیات مته کاری از بالا بر روی آن اعمال می شود.

 


ارتباط با مهندسی مکانیک

به منظور ارائه خدمات بهتر، هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده خود را با ما در میان بگذارید

-